Астрагал

Астрагал

Ползи за здравето от Астрагал

Астрагалът е една от най-добре изпитаните билки за стимулиране на имунната система. Поради своите имуностимулиращи свойства, едни от най-популярните предимства на астрагала са следните:

  • Повишава имунитета.
  • Имуностимулиращите свойства на астрагала помагат не само за лечение и предотвратяване на вирусни и бактериални инфекции, но също така позволяват бързо възстановяване. Освен това са установили, че астрагалът може потенциално да намали отрицателните странични ефекти от химиотерапията чрез укрепване на имунитета.

Знаете ли че?
Древните китайци са смилали корените и са ги използвали за облекчаване на хронична болка.
Коренът от Астрагал е бил използван за укрепване на имунната система и предпазване на тялото от вируси.

В допълнение към свойствата на Астрагал могат да помогнат при:

  • Намаляване на риска от метаболитен синдром. Доказано е, че коренът на астрагал регулира редица маркери за метаболитен синдром, включително високо кръвно налягане, кръвна захар, инсулинова резистентност и телесни мазнини, всички от които могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет.
  • Подпомага тялото при състояние на анемия. Астрагалът може да подобри здравето на храносмилането, което от своя страна стимулира апетита, което може да помогне за лечение на анемия, но са необходими допълнителни проучвания в подкрепа на това твърдение.
  • Смята се, че астрагалът лекува леки рани, като  слънчеви изгаряния, порязвания и кожни ожулвания чрез своите антибактериални свойства.

Как действа Астрагалът ?
Смята се, че повечето ползи за здравето от астрагал идват от полизахаридите на астрагал (APS), за които е доказано, че активират имунната система чрез засилване на трансформацията на Т-лимфоцити (подтип бели кръвни клетки, от решаващо значение за регулирането на имунните реакции), както и активирането на В лимфоцити (които произвеждат антитела, които се използват за атака на нахлуващи бактерии, вируси и токсини) и дендритни клетки, които предизвикват имунни реакции към токсини.