Бакопа Мониери – Брахми

Действие на аюрведичната билка Бакопа Мониери – Брахми

Бакопа Мониери действа благотворни при състояния на хиперактивност и дефицит на внимание. Това е едно от най-често срещаните детски заболявания и може да продължи през юношеството до зряла възраст. Докато модерните лекарства могат просто да подтиснат симптомите на разстройството, лечението чрез Аюрведа  помага да се подтисне болестта. Аюрведа лечители обясняват каква е ролята на Брахми в лечението на това разстройство и как Брахми помага за подобряване на паметта.

Брахми се използва като общ тоник за борба със стреса и за лечение на широк спектър на заболявания свързани със съзнанието като здравословни проблеми, загуба на памет, безпокойство, дефицит на внимание, хиперактивност, деменция, Паркинсон, депресия. Брахми поддържа нормалната дейност на нервната система като защитава и подхранва нервите.

Бакопа Мониери увеличава когнитивната функция на мозъка, коефициента на интелигентност на индивида и подобрява координацията между различни умствени функции. Брахми подобрява умствения процес, намалява стреса, изостря когнитивната функция като подобрява предаването на нервните импулси, създава усещане за спокойствие на ума.

Брахми подобрява планирането, решаването на проблеми, скорост на обработка на информацията, реакция, вземане на решение и подобрява говорната функция. Тези подобрения се дължат именно на билката Брахми.

При изследване на фармакодинамичните свойства на билките Брахми беше разкрито, че подобрява клетъчното хранене и подобрява усещанията към сетивните органи.  Брахми подобрява липидите в мозъка и подхранва мозъка като увеличава вниманието на децата страдащи от дефицит на внимание.

Брахми успокоява нервите като регулира производството на хормони на стреса, адреналин и кортизол. Тя подобрява моторното обучение, пространствените способности, аргументацията, вземането на решения и забавя изчезването на информация.  Брахми е безопасен и ефикасен подобрител на познавателната способност, който показва обещаващи в различните възрасти.