Лятна Аюрведа

Лятна Аюрведа

Лятото е време, когато земята е най-суха и суха, получавайки максимум слънчева енергия. Цялата лъчиста светлина се активира, но тя ни изтощава и затова сме склонни да бъдем физически по-слаби през това време и храносмилателният ни огън също е най-слаб. Аюрведа смята лятото за питта сезон, с акцент върху елементите на огъня и водата. Питта доша е лъчиста слънчева сила, гореща и остра, и по това време на годината е важно да балансираме питта, защото лесно можем да се дехидратираме.

Гуните или качествата на лятото за балансиране са:
> Горещо и остро с релаксация
> Мазна и течна със суха, но подхранващ вкус.

ПЕТ КОТВИ ЗА ЛЕТНИЯ СЕЗОН

  1 Балансирайте излишният огън, който превъзбужда питта доша, като останете отпуснати, спокойни и хладни и като се грижите за огнените емоции като нетърпение и раздразнение.

  2 Преместете ритъма си от манифестация към празненство. Отделете време за забавяне. Наслаждавайте се на живота на открито, но избягвайте дейности, които са прекалено натоварващи между 14:00 и 16:00 часа. Стойте на хладно и на закрито.

3 Насладете се на съня навън, за да дишате чист въздух и да поемете лунна светлина. Опитайте да вземете лунна баня: седнете навън под лунната светлина и поемете водния, охлаждащ нектар от луната.

ХРАНИТЕЛЕН РИТЪМ

Поради силните свойства на слънцето и нуждата на тялото да остане хладно и да освободи вътрешна топлина, нашият вътрешен огън, агни, се изтегля към крайниците, за да поддържа тялото хладно; следователно храносмилателният агни е компрометиран, отслабвайки храносмилателния ни капацитет. Ето защо през лятото често сме по-малко гладни и искаме да ядем по-малко. Затова е добре през това време на годината да се храните с по-леки и малки количества. > Пийте напитка от кулнин, кориандър, копър и чай от роза или мента, за да успокоите горещината, да подобрите храносмилането и да успокоите ума.

> Увеличете сладките, горчивите и стипчивите храни, които са леки по природа; яжте много горчиви зелени салати като маруля, рукола, радичио, босилек и ендивия, всички от които са особено балансиращи питта. Благоприятни: кокосова вода, диня, кориандър, листни зеленчуци, бамя, тиквички, аспержи, зехтин, слънчогледово масло, кокосово масло, гхи, краставица, накиснати/белени бадеми, зеле, броколи, нар, ябълки, червена боровинка, мента, копър, копър, кардамон, кориандър, сайфран.

> Избягвайте: домати, патладжан, люти чушки, чесън, сух джинджифил, черен пипер, ферментирали храни, пикантни храни, кисели плодове, тежки протеини, синапено масло, меласа, кафе.
> Включете охлаждащи напитки и сурови храни в диетата си, включително краставица, манго и кокосова вода; натурални плодови сокове без добавена захар; ментови чайове; и пресни горски плодове.
> Намалете киселия, соления и лютивия вкус.

РИТЪМ НА ТЯЛОТО

> Направете си бавен и любящ масаж на цялото тяло, преди да вземете душ. Използвайте питта масажно масло, кокосово масло или слънчогледово масло. Питта сезонът може да създаде условия за възпаление и свръхактивност на определени метаболитни процеси и секрети.

> Мъглата с розова вода е прекрасно освежаващо средство за лицето и тялото, както и охлаждащата вана с мляко плюс мента или мляко с розови листенца. Направете маска за лице от сандалово дърво с розова вода. Имайте наблизо прясно алое за всякакви питта кожни заболявания, които могат да възникнат, от слънчево изгаряне до обрив.

> Летните етерични масла включват: сандалово дърво, роза, лавандула, жасмин, лотос, гардения, кхус и вертиверт. > Носете дрехи с лека текстура и цвят. Отличен избор биха били памук, лен и коприна в бели, сини и зелени нюанси. Червените и жълтите нюанси са склонни да усилват вече съществуващия огън.

ЕНЕРГИЧНА ВИНЯСА ЗА ЛЕТНИЯ СЕЗОН

Кала – Продължете да се синхронизирате със слънцето, като постепенно ставате по-рано преди изгрева; това е пиковият момент на растеж, така че синхронизирайте движенията си с тази нарастваща светлина. Предлагайте йога на открито на сянка, за да можете да поемете свежата прана на елементите по това време.

Desa – Свържете се с прехода от пролет към лято според вашата екология. В Южна Калифорния често имаме юнски мрак, а пикът на летните горещини не започва до средата на август и септември. Ако вече изпитвате жегата на лятото, имайте предвид въздействието на лятото върху прекомерния огън в тялото ви, започнете да носите студени цветове и бяло, за да останете в бхавата на лятото.

Bhava—Потопете се в лятната радост, но имайте предвид, че слънцето е достигнало своя пик в северното полукълбо и е започнало своя път на затихване за следващите шест месеца. Релаксиращото, непринудено качество на една по-лунна, плавна природа може да бъде интегрирано в експанзивността на летните качества – празнуване, сукха (присъщо щастие), любящо оценяване на най-доброто от живота – и лекотата, която чувствате в тялото си.

Доаха – Летният сезон е най-уязвимото време за тези, които не са се прочистили напълно през пролетта, за да изпитат натрупана ама или токсини, които могат да изгорят „нечисто“ по време на излишния топлинен дисбаланс на слънцето. Летните йога практики и подходящата садхана с чиста храна могат, с някои леки прочиствания, да ви помогнат да се почувствате по-балансирани и чисти в потока прана на вашето тяло, който е най-отворен през лятото.

Йога практика – Това е най-доброто време от годината за Sringara Rasa, което подхранва водния елемент.

Тя балансира излишната топлина и ни помага да се грижим за огньовете на любовта и признателността. Култивирайте лунни практики или практики на Шанти Раса, ако усещате блаженото, мързеливо качество на естественото преминаване към ида нади или лунния поток. Това е най-добрият сезон за гъвкавост и лекота на обхват на движение, на които можете да се насладите, като правите плавни извивки назад за увеличаване.P кръгови движения Шрингара Раса за увеличаване на любовния поток.

> Насладете се на стимулиращи охлаждащи практики на колибата по това време: ситали (съскащ дъх), бавна и дълбока уджайи пранаяма, нади шодхана. Намаляването на активността до леки упражнения ще попречи на натрупването на питта в тялото; избягвайте интензивни аеробни упражнения по това време.

2» Препоръчителните упражнения включват такива, които са по-охлаждащи, като например възстановително ходене.

  > Асаните, които премахват излишната топлина от тялото, като навеждания напред и леките бадченди, са най-подходящи. Избягвайте асани, които създават топлина. Правете охлаждаща пранаяма като ситали ширкари, чандра бедхамз и нади шодхана.