Лятото – сезонът на най-голямата топлина и светлина

Лятото – сезонът на най-голямата топлина и светлина

Статия от д-р Ганчева

Лятото е сезонът за ранно ставане, за ходене боси в росата, за активност и влюбване. През лятото Ян достига своя апогей. Според източната традиция лятото е свързано с елемента огън и с органовите системи сърце (тънки черва, перикард) троен нагревател и с горчивия вкус. Сега се сещам как хората, които боледуват от сърце ядат сурови кайсиеви ядки, които имат лек горчив вкус. Горчивото подпомага храносмилането, успокоява спазмите и има противобактериален ефект. Сърцето приютява шен. Това е духът и умът. Неравновесието в елемента огън на ниво тяло се изразява чрез симптоми като сърцебиене, болки в гръдния кош, пристъпи на паника или бъбривост. Затова през горещите дни се призовава хората със сърдечно-съдови заболявания да не излизат навън.
Според източната традиция не бива да се използват студени напитки и храни, които вкарват студ в системата. Студът създава противоречие, което спира изпотяването и задържа горещината в тялото. Китайците го описват като да хвърляш вода върху огън. Ледените напитки през лятото правят точно това. Затова на Изток се пие чай, който утолява жаждата и подобрява храносмилането. В България се пие чай повече през зимата или когато си болен. Много ми се иска това да се промени, защото традиционно българинът пие билкови чайове, дори сам си бере билките и ги суши.

Лятото изобилства от плодове и зеленчуци.

За мен удивителен плод е динята. Сладък плод с много вода и целулоза. Расте точно в горещините. През лятото би трябвало да ядем по-леки храни, които по-малко обработваме топлинно. Тежките храни, хидрогенираните мазнини ни правят лениви.
Често мои пациенти ме питат какви добавки да пият през лятото. Винаги отговарям, че при толкова много слънце, плодове и зеленчуци лятото е подходящият сезон да се прави пауза на хранителните добавки, освен ако има сериозно заболяване, което изисква приемането им. През лятото се проявява т.нар. артрит от горещ тип – с горещи, отекли, болезнени стави. Не бива да се използват ревулсивни, загряващи мазила, които внасят допълнителна топлина. Могат да се използват охлаждащи противовъзпалителни кремове, например Дазъл Кул Крем. При слабост на елемента огън страда умът и човек изглежда апатичен и мисълта тече бавно. При силен елемент огън човек вдъхновява другите, но той не може да намери покой за себе си. Различни източни духовни практики, които включват и медитация, са много подходящи за балансиране на елемента огън.