Сарака Индика – Ашока

Действие на аюрведичната билка Сарака Идика – Ашока

Ашока е ценена заради атрактивната си зеленина и ароматни цветя. Това е красиво, малко, изправено вечно зелено дърво, с наситено зелени листа, растящи в гъсти гроздове. Сезонът на цъфтеж е от февруари до април. Цветята на Ашока идват в тежки, буйни гроздове и са ярко жълти, които стават червени преди увяхване .

Saraca indica е едно от най-значимите унани и аюрведични лечебни растения за лечение на няколко женски разстройства, особено при менорагия и гинекологични заболявания. Кората му е горчива, стипчива и сладка на вкус и поддържа жената здрава и млада. Има стимулиращ ефект върху ендометриума и тъканта на яйчниците. Полезен е при вътрешни кръвоизливи, хемороиди, язви, заболявания на матката, менорагия, особено поради маточни фиброиди, мено-метрорагия, левкорея и пъпки. Растението притежава няколко лечебни стойности и широко се използва в медицинската система на Унани и Аюрведа за лечение на редица заболявания като лечение на болезнени състояния, подобрява тена на тялото, подобрява храносмилането и асимилацията, облекчава прекомерната жажда, убива всички инфекциозни агенти, в кръвта заболяване и възпаление.

Ашока на капсули съдържа растителни екстракти, които са полезни при различни менструални нарушения като пубертет, менорагия, дисменорагия, предменструален синдром, необичайно кървене и заплашен аборт.

Основната съставка на цветята Saraca indica съдържа сараказин, саракадин, восъчна субстанция, мастни киселини и флавоноиди и т.н. Така цветовете на суспензията Saraca indica проявяват противоязвена потенциална активност чрез поне един или повече възможни механизми, включително инхибиране на базалната стомашна секреция, стимулиране на секреция на слуз и ендогенен синтез на простагландини в стомашната лигавица.

Сарака Индика има антиоксидантното свойство, което се дължи на високия фенолен компонент
При пероралното приложение на екстракта има значителен ефект за намаляване нивото на кръвната захар при диабетици и показва значителна антиоксидантна активност. Сарака Индика също така има кардиопротективен ефект благодарение на антиоксидантното действие.